Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

LED


LED lampen worden al jaren toegepast in huishoudens, als eerste in zaklampen en tuinverlichting. Later is dit verbreed naar huishoudelijke reguliere verlichting, zakelijke binnenverlichting en vervolgens naar openbare verlichting buiten. 

Enkele eigenschappen:

 • LED kan goed gericht worden, met minder lichthinder en lichtvervuiling tot gevolg
 • LED is veelal dimbaar
 • LED is compact, kan goed tegen kou maar slecht tegen warmte
 • LED lampen zijn robuust, schokbestendig en hebben een lange levensduur
 • LED vergt minder onderhoud omdat niet iedere paar jaar de lampen vervangen hoeven worden
 • LED is in diverse kleuren verkrijgbaar

De techniek achter LED wordt in 2,5 minuut uitgelegd in dit filmpje ′werking van LED′. 

LED in openbare verlichting

De markt van openbare verlichting is op het gebied van armaturen volop in beweging. LED armaturen zijn niet meer weg te denken en de ontwikkeling van LED verlichting gaat ook nog steeds door. 

Voordelen van LED verlichting, gebruikt bij openbare verlichting:

 • Armaturen zijn flexibel in te zetten, met elke gewenste lichtstroom en met verschillende optieken om het licht goed te richten. Hierdoor kan elk straatprofiel verlicht worden met het gewenste lichtniveau.
 • Doordat LED verlichting goed te richten is, is er (bij gebruik van een vlak armatuur) minimale lichtvervuiling en worden de gevels van woningen niet aangelicht.                                                                                               
 • De verschillende kleuren licht maken maatwerk mogelijk. Wit-geel licht geeft in een woonwijk een warmere gloed. Op een bedrijventerrein wordt vaak voor het koelere blauw-witte licht gekozen, wat nog energiezuiniger is. Groen- of amberkleurig licht geeft in natuurgebieden minder verstoring voor specifieke diersoorten. Zie de laatste paragraaf in Openbare Verlichting op Maat.
 • LED verlichting zorgt voor een besparing op energie en onderhoud t.o.v. van conventionele verlichting. Bij conventionele verlichting moet de lamp om de paar jaar vervangen worden en is er een grotere hoeveelheid storingen dan bij LED. Bij LED verlichting hoeven de lampen niet vervangen te worden. Bij de meeste armaturen worden een verwachte levensduur afgegeven van ca. 20 jaar. 

Nadeel van LED verlichting, gebruikt bij openbare verlichting:

 • De eerste investering in LED is vaak hoger dan bij conventionele lampen. In sommige situaties verdient dit zich terug, bijvoorbeeld door dalend energieverbruik en lagere onderhoudsinspanningen. De technische ontwikkeling van LED gaat snel waardoor de kwaliteit en energie-efficiëntie van lampen blijft verbeteren en de prijzen de komende jaren verder zullen dalen. 
 • Veel en snelle veranderingen kunnen ook leiden tot een desinvestering.

Beleid gemeente Westerveld

De gemeente Westerveld heeft in diverse woonstraten, langs gebiedsontsluitingswegen en op rotondes LED lampen geplaatst. In 2015 ging dit om ongeveer eenderde van de in totaal 4700 armaturen. De verwachting is dat in 2020 ongeveer driekwart van de lantaarnpalen werkt op basis van LED.  

De gemeente kiest voor de nieuwste technieken mits ze kosteneffectief zijn en voldoen aan Bewust Verlichten. De komende jaren zal dit vooral de LED techniek zijn. 

De gemeente wil meer vlakke armaturen toe gaan passen om lichthinder en lichtvervuiling te minimaliseren. Alleen als het gebied rondom verlicht moet worden zoals op parkeerplaatsen, worden rondstralers toegepast.

De gemeente kiest in principe voor wit licht, met de varianten neutraal wit (4000K) en warm wit (3000K). Op een enkele plek in het buitengebied kan de gemeente de voorkeur geven aan groen licht.

LED Dieverbrug 

Foto: LED armaturen verlichten deze doorgaande weg door Dieverbrug gelijkmatig. Het fietspad wordt meeverlicht. Door het lichtere wegdek zijn er minder felle lampen nodig.

PW Janssenstraat Vledderveen avond2

Foto: Deze LED armaturen zijn in 2014/2015 veel geplaatst in woonstraten (P.W. Janssenstraat, Vledderveen).